SSU-fusket växer

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av SSU Norrbottens bidragsfusk visar idag att ungdomsförbundet fuskat till sig ytterligare nära en halv miljon kronor utöver de 1,2 miljoner som tidigare blivit känt.

Av 130 kurser som SSU Norrbotten genomförde mellan åren 2002-2004 så var det bara i 13 fall som ungdomsförbundets redovisade kostnader och deltagarantal stämde.

Det visar det granskning som presenteras idag. Norrbottens läns landsting har begärt undersökningen som granskat utbetalda ungdomsledarbidrag under åren 2002-2004. Sedan tidigare är det känt att SSU bidragsfuskat för 1,5 miljoner kronor åren 2005-2010. Tre personer är misstänkta för bedrägeri.

SSU-fusk Norrbotten

Landstinget kräver nu tillbaka pengar som felaktigt betalats ut under 2002-2004, totalt cirka 477.000 kronor.

Samtidigt kommer den nya granskningen att överlämnas till polisen för att ingå i den utredning som redan pågår om bidragsfusk under åren 2005-2010.

-Det är klart att man är besviken och ledsen över att det ser ut på det här sättet, även om vi hade en föraning om det. Mer än 50 procent av alla ansökningar är felaktiga, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Socialdemokraternas ungdomsförbund i Norrbotten misstänks ha svindlat landstinget på minst 1,2 miljoner kronor under de åren. Utöver det misstänks SSU ha lurat Piteå kommun på cirka 300.000 kronor.

Tre före detta förtroendevalda i förbundet har hittills delgivits misstanke om bedrägeribrott.

Nuvarande riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) var ordförande i Norrbottensdistriktet 2002-2004. Han säger till Piteå-Tidningen att han inte medvetet bidragit till fusk.

-Men vi hade inte tillräckligt bra kontroll, säger han.

Lundh Sammeli välkomnar granskningen.

-Det är viktigt att SSU gör rätt för sig.

Landstinget i Norrbotten ska nu även granska Vänsterpartiets ungdomsorganisation Ung Vänster.

Fusket inom SSU har skett genom att bidrag sökts för kurser sökts som aldrig hållits, eller haft färre deltagare än vad som uppgetts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSU-fusk Norrbotten

Mer i ämnet