Här är järnvägsstationen med enbart ståplats

Uppdaterad
Publicerad

På Luleå järnvägsstation är det ståplats som gäller när man väntar på tåget.

Det är Jernhusen som har hand om stationen och sen någon månad tillbaka är det ståbänkar som gäller.

Kirunatåget väntas snart in på spår 2 och i väntsalen står Alexander Nilsson lutad mot en ståbänk.

Fokus miljö – #dinröst

Bredvid honom står hans kryckor och ljudet ekar mot stengolvet.

– Det funkar väl för dem som har hela ben, men resten av oss kanske inte riktigt är med på noterna. Det känns ju inte som att bänkar varit en sämre lösning, säger han.

Problem med A-lagare

Jernhusen äger eller förvaltar 130 stationshus i landet. Luleå järnvägsstation är den enda som bara har ståplatser. Det finns ståplatser också i andra stationshus, men bara som komplement till sittplatserna.

– De här möblerna är framtagna av Trafikverket som en standardmöbel för stationsmiljöer, säger Cecilia Granath, presschef för Jernhusen. Och de har fungerat väldigt bra på många andra platser.

Skälet till att man tagit bort bänkarna är att man haft problem med att Luleås a-lagare använt stationen som värmestuga uppger Cecilila Granath.

Bekvämare på Luleå Airport

På Luleå Airport ser det annorlunda ut. Många bänkar och fåtöljer och varma renskinn att sitta på.

– Det betyder jättemycket att få sitta mjukt och skönt istället för att stå, säger Linda-Mari Kytöviita innan hon går in genom säkerhetskontrollen.

På järnvägsstationen gör sig Alexander Nilsson klar för att linka ut till tåget.

Är det bekvämt då att luta sig mot de här bänkarna?

– Nja,  inte någon längre stund, men de vill väl inte man ska vara här och drälla i onödan. säger Alexander Nilsson.

Bedrövligt

Chefen för Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten tycker det borde bli en ändring:

– Här måste det tryckas på så att det finns möjlighet för människor att kunna sitta och vänta i en väntsal. Det är ju riktigt bedrövligt, säger Kenneth Johansson, chef  Kollektivtrafikmyndigheten Norrbotten.

Stå-sittplatser

Är det rimligt att en väntsal i Sverige 2014 saknar sittplatser?

– Vi har ju tillfälliga stå-sittplatser, säger Cecilia Granath, presschef Jernhusen.

Men vänta... ”stå-sittplatser” ...?

Det kanske var ett  konstigt ord, säger Cecilia Granath, men ståplatser är den lösning vi kan göra nu. Men vi hoppas i framtiden, när vi fått en bra situation på stationen, att vi kommer kunna komplettera med nya möbler som är bekväma.

Varför inte väktare till exempel?

– Vi har väktare också, men problemet har varit jättestort under lång tid, och vi har under många år försökt hitta en lösning tillsammans med Luleå kommun bland annat. Vi har tittat på cityvärdar och att jobba tillsammans med Luleås socialtjänst, säger Cecilia Granath.

Ska inte kollektivtrafiken vara attraktiv för resenärerna ?

– Helt rätt, det ska den absolut vara och det är vårt mål. säger Cecilia Granath, presschef Jernhusen.

”Inte kommunens ansvar”

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) bekräftar att det fortfarande förs samtal mellan kommunen och Jernhusen om att hitta en lösning för järnvägsstationen i Luleå.

– Vi som kommun har ett ansvar för missbrukarna, men järnvägsstationen är inte vårt ansvar. säger Yvonne Stålnacke. Jernhusen har ett ansvar för sina resenärer och jag tycker inte det är rätt att de satt in ståbänkar, säger kommunalrådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet