Strid om kunderna i Kirunafjällen

Uppdaterad
Publicerad

Snart börjar slaget om norrmännens plånböcker i Kirunafjällen. Nästa år byggs ett stort köpcenter i Abisko, samtidigt som det blir en ny livsmedelsbutik i Riksgränsen.

Norrmännen reser ofta i grupp, i buss och ibland i flera timmar för att komma till Kirunafjällen och handla. Men de som Nordnytt träffar blir lite skeptiska när de får reda på att både Riksgränsen och Abisko ska utveckla sin handel.

-Det kan ju bli problem för affärerna. För vi tar ofta den närmaste. Är det lika billigt vid gränsen orkar vi inte köra hit, säger Hans Alvestad som lastat kassarna med snus, fläsk och revbenspjäll.

-De kan ju bli intressant att se vad de får för utbud, säger Marit Sunde.

Köpcentrum

Så vad är det då som ska hända? Jo, Klas Ekdahl som har drivit matvarubutiken Lapportens stormarknad sedan 23 år tillbaka, säljer nu sin butik till Coop Malmfälten och satsar på att bygga ett köpcentrum ett stenkast därifrån. Ett köpcentrum som blir mellan 5 000 och 10 000 kvadratmeter stort och som också kommer att inrymma hans gamla butik men nu i Coop Malmfältens regi.

-Vi väljer att satsa på Lapporten framförallt för att det blir ett nytt köpcenter i Abisko, säger Peter Fjällborg, vd Coop Malmfälten.

Men trots att det inom en snar framtid kommer att finnas tre matvarubutiker inom en radie på tre mil är byggaren av det nya köpcentret, Klas Ekdahl  inte orolig för konkurrensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.