”Svenska för 7000 kr räcker inte”

Publicerad

Nya ersättningsregler till kommunerna gör att svenskundervisningen för invandrare riskerar att urholkas.

Under första tiden i Sverige erbjuds asylsökanden utbildning i svenska för att de så fort som möjligt ska kunna komma in i det svenska samhället. Den uppgiften har legat på kommunerna där de asylsökande bor. För det har kommunerna fått 160 kronor per dag och elev.

Under ett år innebär det att kommunerna kan erbjuda svenskundervisning för 35.000 kronor. Nu görs ersättningen om så att kommunerna får en engångssumma på 7.000 kronor per individ.

En femtedel av ersättningen

– Det här är inte hållbart. Det gör att det tar för lång tid för de här personerna att komma in i samhället, säger Inge Andersson (S) kommunalråd i Boden. Av de 1.400 personer som bor på asylboendena där har 300 personer uppehållstillstånd. Det innebär att de numera bara får en femtedel av svenskundervisningen som de tidigare fått.

– För 7.000 kronor lär du dig inte mycket svenska, säger Inge Andersson som i veckan har varit nere och uppvaktat arbetsmarknadsdepartementet för att prata om problemen.

– De försämrar de här personernas möjligheter att komma in i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.