Eva Hamilton

SVT omfördelar från landsbygd till storstad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Televisons regionala nyheter står inför stora förändringar. Men när SVT:s vd Eva Hamilton kom till Luleå idag lovade hon att det inte ska drabba Nordnytts tittare.

Sveriges Television är på väg att göra en stor förändring av sina regionala nyhetsprogram i landet. Nyheterna ska inte sändas direkt utan bandas på ett antal orter i landet. Första januari nästa år är det sagt att förändringarna ska märkas för exempelvis Nordnytts tittare.

Blir det kortare sändningstider?

-Vi kanske nyper nån minut här och där men det är inte några stora förändringar på gång. Men vi ska försöka placera regionala nyheter på lite attraktivare tider där vi vet att så  mycket människor som möjligt befinner sig, säger Eva Hamilton.

Överge tittarna

Samtidigt sker också en omfördelning av resurser till mer befolkningstäta orter i storstadsregionerna Stockholm Göteborg och Malmö.

Eva Hamilton menar att förändringarna i sig inte ska försämra Nordnytts bevakning av Norrbotten.

Idag skriver journalistklubben på SVT i Luleå-Kiruna i en debattartikel att Eva Hamilton nu är på väg att ställa landsbygd mot stad och helt enkelt överge tittarna i Norrbotten.

-Det är inte så att storstäderna inte har resurser, dom har jättemycket resurser. SVT har väldigt dålig nyhetsbevakning av till exempel Västra Götaland, norra Skåne, Uppland. Det måste vi göra något åt för att bättre spegla hela landet, säger Eva Hamilton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.