Sydtoppen är nu rekordlåg

Uppdaterad
Publicerad

Kebnekaises sydtopp var bara en meter högre än grannen  i norr, Nordtoppen, när en årlig mätning gjordes i början av augusti.

I början av augusti gjordes den traditionella inmätningen av Kebnekaises sydtopps höjd, från Tarfaladalen. Sydtoppens höjd var då rekordlåga 2098 meter enligt mätningen.

– Sommaren är alltjämt varm och därför kommer glaciären att smälta ännu mer innan vintern tar vid, berättar Per Holmlund, professor.

I april eller maj brukar toppen nå sin högsta höjd och i september sin lägsta. Det skiljer normalt cirka tre meter mellan dessa tidpunkter.

– Sydtoppen kommer därför alltjämt vara Sveriges högsta topp en tid till framöver om man ser till det årliga medelvärdet, men trenden är tydlig även om några nederbördsrika vintrar och kalla somrar tillfälligt kan bryta trenden, säger Per Holmlund

Glaciären på Sydtoppen är ca 40 meter tjock och det är inte sannolikt att den kommer smälta bort fullständigt inom en överskådlig tid, enligt Per Holmlund. Men den kommer att bli lägre. Sedan 1996, när den senast nådde en hög höjd så har den förlorat tjugu meter i höjd, vilket motsvarar ett nära sju våningar högt hus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.