Testar laxmärkning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ska testa laxmärkning – eller så kallade taggar för laxar – nästa sommar i Norrbotten. Syftet är att ha bätte koll på hur mycket lax som fångas.

Länsstyrelsen har besökt Irland för att hämta inspirationen över deras förvaltningssystem för fiske. Och nu planerar man att testa den typen av system också i Norrbotten.

Det handlar helt enkelt om att göra ett test med så kallade laxtaggar, en typ av märkeslapp, nästa sommar i Norrbotten – ett system som irländarna redan tillämpar.

-Det är ju ett bra system för att få koll hur mycket lax som fångas men det ger också möjlighet att styra hur mycket lax man tillåter ska fångas, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent i Norrbotten.

Tanken är att i framtiden styra fiskekvoterna.

-Så om du är fiskare och köper ett fiskekort i en älv så får du en tagg som ger dig möjlighet att spara en lax – och om du lyckas fånga en lax ska du fästa märket på laxen och det ska sitta på ända till dess fisken är tillagad – endast märkta laxar är lagliga.

Vem ska kontrollera att detta efterlevs?

-Ja, vanliga fisketillsyningsmän – men också genom uppföljning där fiskaren måste fylla i fångstrapporter och eftersom märkeslapparna är numrerade så går det att spåra fisken till fiskaren.

Tanken är att testa i några älvar ovan odlingsgränsen där länsstyrelsen förvaltar fisket.

-Det blir förmodligen i Lainioälven eller Kaitumälven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.