Tidig snö lockar världseliten till Dundret

Uppdaterad
Publicerad

Nu mullrar snökanonerna på Dundret i Gällivare och första åket är bara någon vecka bort. Och om en månad kan man åka tillsammans med de allra största alpina stjärnorna. Men det behövs mycket snö.

-Vi räknar med att vi ska producera 15 000 kubikmeter snö de närmaste dagarna och veckorna, säger fjällchefen Urban Olofsson.

Nu vill Urban Olofsson och hans kollegor ha minusgrader, och så många som möjligt. Det är en kamp mot klockan och de andra skidorterna.

-Det är två skidanläggningar i Norrbotten som ligger ganska lika. Men jämfört med anläggningarna i söderut ligger vi några veckor före, säger Urban Olofsson.

Den andra anläggningen i Norrbotten som avses är Kåbdalis, och den skidorten ser man mer som ett komplement än som en konkurrent.

-Till stor del är det Kåbdalis som har bäddat för att även vi får landslag hit. Jag tror att det är viktigt för skidåkningen i Norrbotten att det finns två anläggningar häruppe. Det finns dubbelt så stor anledning för lagen att komma upp hit, säger Tommy Niva, vd vid Dundret.

På Dundret bygger man nu en backe som ska bli tillräckligt lång, brant och isig för att duga åt de allra bästa. I mitten på november kommer landslagsläkarna för att ladda inför världscuptävlingarna i finska Levi.

De nya ägarna på Dundret har satsat 40 miljoner på hotellet och skidanläggningen under sitt första år. Den tidiga snön är viktig för varumärket, och PR-värdet är rent av större än de reda pengar som kommer in i form av intäkter från landslagslägren.

-Ja, det skulle jag nog vilja säga att det är, säger Tommy Niva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.