Tidsfusket på LKAB är förlåtet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetstidsfuskarna vid LKAB i Kiruna är nu välkomna tillbaka till industriområdet som entreprenörsanställda sedan gruvbolaget omprövat sitt gamla beslut som upplevdes som en livstidsavstängning.

För nästan två år sedan avslöjades ett stort arbetstidsfusk under jord vid LKAB i Kiruna och det handlade om att en person under helgerna stämplade in åt de andra i skiftlaget som stannade hemma med full betalning.

20 gruvarbetare tvingades säga upp sig själva och fick därmed en rejäl rabatt på återbetalningskravet på cirka 100 000 kronor per person..

Avstängning upphör

LKAB förklarade också att gruvarbetarna i framtiden var portförbjudna på industriområdet å det även som entreprenörer, men nu har bolaget omprövat beslutet som upplevdes som en livstidsavstängning.

Enligt LKAB:s personaldirektör Grete Solvang Stoltz är de 20 gruvarbetarna nu välkomna till industriområdet som entreprenörer å även att söka jobb inom gruvbolaget. 

– Ja, nu har det gått ett antal år och vi har omprövat beslutet. Vi kommer inte att stänga av de 20 gruvarbetarna från att komma in på vårt industriområde som entreprenörsanställda och de kan också, som alla andra, söka jobb inom LKAB, säger hon.

Ett mänskligt ansikte

Gruvtolvans ordförande Jan Thelin är mycket nöjd med beslutet och menar att LKAB nu visat upp ett mänskligt ansikte.

– Det är klart att jag är glad över det. Fel var gjorda, det vet vi ju, men det här gör att grabbarna kan stanna kvar på hemorten och slipper flytta. LKAB är så dominerande i Malmfälten att det är svårt att få ett industrijobb som inte har någon anknytning till bolaget, säger han.

Enligt Jan Thelin är några av de 20 gruvarbetarna redan inne på industriområdet som anställda av entreprenörer.

– Jag vet att grabbarna har kommit till insikt och jag tycker att det är skönt att vi får gå vidare och lämna det här bakom oss. Det gäller fackföreningen, LKAB och kanske framförallt grabbarna. Man ska inte behöva vara utesluten för evigt, säger Jan Thelin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.