Gamla båtvrak i Luleås farled?

Uppdaterad
Publicerad

Marinarkeologer från Sjöhistoriska muséet har hittat indikationer på att det kan finnas 10 båtvrak i Luleås farled. 

Inför muddringen av Luleås farled har Sjöfartsverket bett Sjöhistoriska muséet att undersöka om det skulle kunna finnas något historiskt på botten som är till hinder för muddringen.

Efter att ha sökt av området med sidescansonar (”sidotittande ekolod”) har man valt ut 10 av 150 punkter som kan vara intressanta att titta närmare på.

Rapporten lämnas till Sjöfartsverket nu i veckan och sedan är det upp till Länsstyrelsen i Norrbotten att ta beslut om man vill att marinarkeologerna ska titta närmare på de 10 utvalda punkterna.

För marinarkeologernas del är det mest intressanta kanske de vrak som mest ligger som smådelar.

-Det är dem som kan vara arkeologiskt intressanta för oss, förklarar Jens Lindström.

Sist han var här var i Luleå var för fyra år sen. Då tittade de på det gamla båtvraket i Norra hamn

Nu är den arkeologiska rapporten ute. Här kan man mer i detalj läsa om till exempel lämningar efter järnspik som ses som små upphöjningar i träet. Och om det enda av träproven som man lyckades göra en dendrokronologis datering på. Träet är furu och har växt i norra Norrland och avverkats i början på 1700-talet. Vraket är 21 meter långt och 7 meter brett. Och marinarkeologerna tror att det avsiktligt sänkts på platsen, för man har tagit bort allt av värde på vraket. På 1700 talet var vattendjupet 10 meter på grund av landhöjningen ligger vraket nu på 6 meter.

Svårbedömt

Det finns inga andra vrakfynd i Norrland från samma tid att jämföra med och det försvårar bedömningen.

-Vi är lite som blinda höns här, säger Jens Lindström, vi har gått igenom information där man nämner fartyg, och då har vi hittat mest information från finska sidan, i Österbotten.

På ett gammalt kopparstick från 1700-talet ser man tremastade fartyg i hamnen i Luleå. Och man tror att det kan ha varit en så kallad Krejare.

Med tre master. Man har hittat fästen efter två master, men det skulle kunnat vara en till mast baktill. Hade fartyget bara två master kallades den för skuta. Det som ligger kvar på botten i norra hamn är det som är vitmålat på modellen. Ungefär 1 meter av vraket ligger nere i bottensedimentet. Där kan det också ligga fler svar på vrakets historia tror marinarkeologerna. Till exempel delar av den last som fartyget haft. Men trots det har de inte begärt att få undersöka vraket ytterligare

-Nej, inte i nuläget, säger Jens Lindström, det är ett väldigt kostsamt projekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.