Tips mot beroende

Uppdaterad
Publicerad

Sven Rollenhagen behandlar datorspelberoende och har själv spelat en del. Han ger tips för på hur man kan komma ur sitt beroende.

Föreläsaren Sven Rollenhagen tror att man kan klara att gå ned i tid istället för att sluta helt.

Han ger bland annat rådet att försöka välja bort de mest beroendeframkallande spelen. Som tex World of Warcraft. Och istället välja andra där det är lättare att kontrollera sitt spelande.

-Spelen fungerar väldigt olika, dvs hur stora kickar och dopaminpåslag man får, säger Sven Rollenhagen.

Där kan det vara bra att välja bort multiplayerspel och välja spel där man bara spelar mot datorn istället. Han råder också till att börja för loggbok över datortiden. Och helst är det spelaren själv som ska göra det.

-Uppfattningen gamers har själva stämmer oftast inte. Tiden rusar iväg när man gör nått roligt och det kan vara åtta timmar som rusar iväg och man tror att man suttit bara en kortare stund.  Och när man loggar själv så får man oftast en bättre uppvakning kring den här bubblan man är inne i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.