Tjuvligor härjar igen

Publicerad

Återigen är vi inne i en villainbrottssäsong. Hittills har det varit ett tjugotal villainbrott i Norrbotten.

Polisen har fått många iakttagelser från allmänheten om folk som misstänks leta efter tomma och tillgängliga hus.

I Alvik har flera bybor iakttagit folk som frågat efter konstiga saker och flyttat på föremål på gården. Både polisen och byborna tror att det är tjuvligor som är i farten för att ”markera” hus där värdfolket inte är hemma.

– Det finns anledning till försiktighet, bekräftar Peo Andersson, förundersökningsledare på polisen i Luleå. Ligorna söker sig speciellt till avlägsna hus vid skogskanten. Hus dit man kan bryta sig in i utan att upptäckas.

Skaffade larm efter inbrott

Anneli Hietala från Alvik blev offer för en villaliga för tre år sedan. Hennes hus ligger i utkanten av byn intill skogen.

– De tog sig in i huset genom att slå sönder ett fönster på skogssidan. Tjuvarna tog med sig datorer, kameror, smycken och andra värdesaker men de slog inte sönder någonting inne i huset som tur var, berättar hon. Men det känns otäckt och jag som aldrig varit rädd för någonting sover med rullgardinerna nere nuförtiden. Man vill ju inte bli iakttagen av tjuvar.

Efter inbrottet 2011 har familjen installerat ett tjuvlarm i huset.

– Det känns tryggare men helt skyddad är man nog ändå inte, säger Anneli Hietala.

Utländska ligor

Hans Johansson är en annan Alviksbo som haft ett hemmabesök som kändes konstigt.

– Mannen ifråga kom till oss och frågade om han kunde ta några potatisblast men kunde inte förklara vad han skulle använda det till. Jag tror idag att han vill kolla om vi var hemma.

Polisen tror att det är främst utländska ligor som står bakom villainbrotten.

– Det är det nya som kommit med de öppna gränserna i Europa, säger Peo Andersson från Polisen. Det är ju inte bara vi i Sverige som drabbats utan våra grannländer Norge och Finland har också villaligor som rör sig ut och in i länderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.