Toppen tappar i höjd

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara en tidsfråga innan glaciären på Kebnekaises sydtopp har smält så mycket att den inte längre är Sveriges högsta bergstopp.

Kanske sker den historiska mätningen efter den här rekordvarma sommaren.

Det är forskarna vid Tarfala forskningsstation som gör de officiella mätningarna av Kebnekaises sydtopp och normalt är den som lägst vid månadsskiftet augusti-september.

I fjol var sydtoppen bara 2,7 meter högre än nordtoppen som inte har någon glaciär och som inte sjunker.

Nu stiger spänningen inför årets mätningar. Skiljer det någonting alls nu?

-Vi får verkligen se. Den kommer definitivt att vara betydligt mindre nu, säger Peter Jansson, professor i naturgeografi.

Varje år är det åtskilliga tusen turister som bestiger sydtoppen och Kebnekaise fjällstation slår ständigt nya besöksrekord.

Finns det risk att turistströmmarna tar nya vägar när den betydligt mer otillgängliga nordtoppen blir högst i Sverige?

-Risk finns det alltid, men jag tror inte att det kommer att bli någon jättestor skillnad. Kebnekaise är fortfarande Sveriges högsta berg och intresset kommer inte att minska. Däremot tror jag att den stora ruljansen även i fortsättningen kommer att vara att ta sig upp på sydtoppen, säger Lisa Lindbom, driftchef vid Kebnekaise turiststation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.