”Trafikledningscentralen måste bli kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunförbundet Norrbotten, länsstyrelsen och landstinget har gemensamt skickat en skrivelse till infrastrukturminister, Anna Johansson, där man påtalar vikten av att trafikledningscentralen i Boden blir kvar.

Det är Trafikverkets utredning ”Rätt funktion på rätt plats” som föreslår att de åtta trafikledningscentralerna som finns i Sverige skall reduceras till fyra vilket innebär att Boden kan komma att läggas ner. Det skulle innebära att Gävle blir den nordligaste trafikledningscentralen.

I skrivelsen till infrastrukturministern skriver de regionala företrädarna att utredningen inte tar tillräcklig hänsyn samt att kännedomen är bristfällig när det gäller den speciella godstrafiken som finns i och från Norrbotten. Vidare skriver man att det behövs ett helhetsperspektiv på trafikledningssystemet men att de extrema trafikupplägg som malmtrafiken utgör kräver en detaljerade anläggningskunskap och lokalkännedom. Även stålpendeln från SSAB till Borlänge med tunga transporter kräver speciell kunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.