Trakasserad präst driver fallet vidare

Uppdaterad
Publicerad

Prästen Anna Fjällborg som anmälde två kollegor i Gällivare-Malmbergets pastorats för trakasserier har börjat jobba för en annan församling. Domkapitlet avskrev ärendet och nu hoppas hon på andra instanser.

I somras blev Anna Fjellborg sjukskriven för arbetsrelaterad stress och depression på grund av att hon inte kände sig accepterad som präst och kvinna av två manliga kollegor.

Nu har domkapitlet avskrivit ärendet och Anna Fjällborg, som tillfälligt jobbar i Vittangi, ser inga möjligheter att återvända till sin gamla arbetsplats.

-Blir det ingen stor förändring ser jag inga möjligheter att komma tillbaka, säger hon.

Domkapitlet kritiserar den anmälde prästen för sin hållning att han bara vill arbeta med kvinnliga präster om han inte tvingas till det.

Kyrkoherden Mats Rondahl får också kritik för hur situationen har hanterats – men det blir en fråga om arbetsmiljöansvar som domkapitlet inte kan pröva.

-Det är viktigt att skilja våra roller åt. Det är arbetsgivaren som kan åtgärda en dålig arbetsmiljö och det är församlingen och kyrkorådet, säger biskop Hans Stiglund.

Kyrkorådets ordförande Margaretha Pohjanen säger till Nordnytt att de borde ha tagit upp ärendet tidigare.

Kyrkoherden Mats Rondahl säger att han förstår och accepterar domkapitlets utslag medan den utpekade prästen inte vill ge några kommentarer alls.

Nu blir fallet en fråga för arbetsmiljöverket och diskrimineringsombudsmannen. Anna Fjällborg tänker inte ge upp förrän alla möjligheter att få till en förändring är uttömda.

-På ett sätt vore det skönt om jag bara flyttade någon annanstans, men samtidigt är det en process som måste fortgå för att kvinnliga präster någon gång ska kunna arbeta i den församlingen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.