Tropiska nätter i Luleå skärgård

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för extrem värme. Älvsbyn slog årets värmerekord i går och Rödkallen ytterst i Luleå skärgård har haft flera tropiska nätter.

– Det är lite för varmt för min smak, jag sitter gärna i skuggan, säger Olle Wikström, en av de cirka 30 stugägare på Rödkallen, och skrattar.

Rödkallen är en karg och låg ö med få träd. Ön är den yttersta utposten i Luleå skärgård och på andra sidan havet ligger Finland. Rödkallens stugor ägs till stor del av ättlingar till lotsar och båtsmän. Olle Wikström är inget undantag. Han köpte stugan på 60-talet ungefär samtidigt som han började arbeta som lots. Nu är han pensionär men tillbringar somrarna på Rödkallen.

– Jag har byggt två myggfönster för att få genomströmning av luften. Men egentligen skulle man ha aircondition i huset när det är så varmt på nätterna, säger han.

Värmen i Norrbotten

Njuter av värmen

En som bara njuter av den tropiska värmen är Clara Emmoth. Hon bor i Göteborg och är och hälsar på sina föräldrar i stugan på Rödkallen. Här har hon varit varje sommar sedan hon var liten.

– Det är ju fantastiskt. Idag är det ju lite blåsigt, men de andra dagarna har det ju varit helt vindstilla, så en riktig sommar, säger hon som ska vara på Rödkallen i en vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmen i Norrbotten

Mer i ämnet