Tv-spel nytt trumfkort i mordutredning

Uppdaterad
Publicerad

Inför hovrättsförhandlingarna på fredag lyfter den morddömdes advokat Thomas Olsson fram nya vittnen men också ett tv-spel. Men åklagarsidan menar att de nya uppgifterna kommer väldigt sent.

På fredag inleds hovrättsförhandlingarna kring styckmordet i Boden. Den morddömde mannens nya advokat Thomas Olsson har kallat tre nya vittnen men lyfter också fram en spelkonsol som advokaten vill att åklagarna kompletterar förundersökningen med.

Anledningen är att den morddömde mannen spelade frekvent på tv-spelet och enligt Thomas Olsson kan en undersökning av det ge honom alibi för avgörande datum i mordutredningen.

-Vi vill att man i så stor utsträckning som möjligt kartlägger 22-åringens förehavanden under perioden 18 till 20 maj. Enligt hans egna uppgifter har han använt den där X-boxen under den perioden så det är bara att utreda det.

Men går det att bevisa att det är just han som använt spelkonsolen?

-Det är klart att det inte kommer att stå i X-boxen vem som använt den, men det kanske finns personer som kan bekräfta att det är så.

Vad tror du om möjligheterna att din klient ska frikännas?

-Han är full av tillförsikt inför hovrättsförhandlingen och det här är ett steg på vägen. Det vi eftersträvar är en prövning av den här frågan i hovrätten. Om vi inte hade varit övertygad om att den prövningen kommer att utfalla till 22-åringens fördel så hade det inte funnits någon anledning att överklaga, säger Thomas Olsson.  

-Det kommer väldigt sent. Men undersökningen av spelkonsollen kan göras under tiden rättegången pågår. I nuläget finns inget som säger att rättegången inte kommer att kunna börja som planerat, säger åklagare Anna Bergström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.