Tvingades läsa porr

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan larmade ”Matilda” då elev vid skidgymnasiet i Gällivare om sexistiska och kränkande nollningar.

-Tjejerna skulle massera killarna med oljor och det skulle ätas banan mellan killarnas ben, berättar hon.

Nu träder ”Matilda” fram och berättar om sin tid på skolan och de kränkande nollningarna. SVT:s regionala nyhetsprogram Nordnytt och Västerbottensnytt har under flera dagar berättat om de så kallade nollningarna som förekommit på flera skidgymnasier i landet däribland Gällivare.

”Matilda” vill inte framträda med bild och sitt riktiga namn. Men för reporter Per-Anders Fredriksson berättar hon om hur hon och några kamrater stoppades in i bagageluckan på en bil och blev kringkörda.

Nollning på skidgymnasier

-Man skulle köpa porrtidningar och läsa porrnoveller. Tjejerna skulle massera killarna med oljor och det skulle ätas banan mellan killarnas ben, berättar hon.

”Matilda” berättar också att det redan för tio år sedan larmades om nollningarna men att larmen inte togs på allvar av skolans personal. Ett kort möte hölls men det följdes aldrig upp och den elev som larmade blev utfryst.

-Det är väl kanske lättare att titta åt ett annat håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet