Tvingas riva sommarstugan

Uppdaterad
Publicerad

Det är nästan på dagen fem år sedan en Luleåbo fick bygglov för att bygga om en gammal sommarstuga på Lulnäset. Och nu tvingas han riva stugan.

Det efter att såväl regeringen som Högsta Förvaltningsdomstolen varit med i turerna och nyss beslutade byggnadsnämnden i Luleå att huset måste rivas eller flyttas.

Den 13 juni 2008 fick Tobias Lindfors bygglov för ombyggnationen på delegation av förre stadsarkitekten med motiveringen att det rörde sig om en tillbyggnad som följer områdesbestämmelserna.

Området ligger under bullermattan intill Kallax flygplats och när försvaret överklagade till Länsstyrelsen upphävdes bygglovet. Men huset var redan uppfört och därefter har ärendet hamnat på såväl regeringens som Högsta Förvaltningsdomstolens bord och nyss beslutade byggnadsnämnden i Luleå att huset måste rivas eller flyttas. Motiveringen till rivningsbeslutet är dels att huset inte har bygglov, dels att Försvarsmakten haft invändningar mot husets utbyggnad på Lulnäset.

Det som har varit stötestenen är huruvida rumshöjden för vindsloftet är 189 cm eller 190 cm. Då takhöjden i vindsloftet bedömdes vara 190 centimeter och ytan i vindsloftet därmed räknas som bostadsyta är huset 25 kvadratmeter för stort, 85 kvadratmeter, i stället för 60 kvadratmeter. Det räknas därför inte som fritidshus och strider därmed mot bestämmelserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.