Fagerbackens behandlingshem

Ung man dog på kritiserat behandlingshem

Uppdaterad
Publicerad

En ung man avled på ett behandlingshem som kritiserats för bristande bemanning. Något som politikerna lovat åtgärda redan för ett år sedan.

Mannen som avled på ett kommunalt behandlingshem i Boden för en vecka sedan var i 20-års åldern.

– Det är en katastrof att en ung människa får sätta livet till på grund av detta helvete, som jag kallar narkotika, säger Bo Englund(V), vice ordförande i socialnämnden, Boden.

Kritiserats

Dödsorsaken är okänd men mannens död skedde efter att personalen gått hem för kvällen. Och det är just det, att behandlingshemmet är obemannat nattetid, som kritiserats. För ett år sedan hölls ett möte anordnat av föreningen Connections Norrbotten, en förening som arbetar drogförebyggande, där krav på nattbemanning lyftes fram till politikerna.

– Jag var där tillsammans med Inge Andersson (dåvarande ordförande i Socialnämnden) och Bosse Strömbäck (kommunalråd Boden) och vi var alla överens om att lösa frågan om en nattbemanning på Fagerbacken, säger Bo Englund.

Men nu har ett år gått, varför tar det sådan tid?

– Med facit i hand borde vi löst det här i fjol men det vi tittar på nu är att skapa en organisation som passar alla och där ingår förhoppningsvis nattbemanning på Fagerbacken, säger Bo Englund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.