Unga nobbar kockyrket

Publicerad

Trots att restaurangbranschen skriker efter kockar, går nu Strömbackaskolans restaurangprogram i graven. Nästan ingen vill bli kock i Piteå.

Laga oss något enkelt, ber vi Emil Lindström, en av nio som nu tar examen från Strömbackaskolans Restaurang- och livsmedelsprogram.

Vi måste ju undersöka om det är kvaliteten på undervisningen som gör att årskurs ett och två gått tomma i år och att det inte finns nog med sökande för att dra igång programmet till hösten.

En tomatsoppa, en skenbart enkel rätt, bör avslöja sanningen.

Jobberbjudanden

– Det har varit tre roliga år och det bästa har varit att jobba med mat, säger Emil.

Hans förklaring till det sjunkande intresset för Restaurangprogrammet har att göra med jobbets natur.

– Kockyrket är ju jättepopulärt i media just nu, med många TV-program och så där. Men jag tror att det också är för stressigt och arbetstider och löner är inte bra.

Emil har extrajobbat som kock under hela gymnasietiden. Han har flera jobberbjudanden precis som de övriga nio avgångseleverna. Branschen söker kockar med ljus och lykta.

Så smakar det...

Och även om det också på andra håll finns tendenser till sjunkande intresse för gymnasial kockutbildning, är det inte så illa som på Strömbackaskolan i Piteå.

– Det är väl många faktorer som spelar in. Dels är barnkullarna mindre nu och det drabbar alla program, men varför just vi har drabbats så hör, det vet vi faktiskt inte säger Camilla Nilsson, lärare på Strömbackas restaurangprogram.

– Man hoppas ju att det inte är vi som gör något fel. Men vi är en liten skola och vi erbjuder bara inriktningen restaurang. På andra håll har de dessutom bageri, servering och chark vilket ju ger fler möjligheter.

Hur var det med kvaliteten på utbildningen då?

Ja, Emil jobbar snabbt och vant så vi kan nog avfärda dålig undervisning som anledning.

För den snabba, enkla tomatsoppan visar sig inte bara bli vacker, den är god också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.