Ungdomar granskar fjällvärlden

Uppdaterad
Publicerad

De svenska fjällen får i år extra mycket unga besökare. För under julimånad ska runt 300 tjejer och killar från hela Sverige analysera och granska hur det är att vandra i både Lappland och Jämtlands fjällvärld.

Projektet är ett initiativ av Svenska turistföreningen (STF).

Det kryllar av folk utanför Nikkaluoktas turiststation. Både de som nyss har lärt sig att gå och de som går med tungt bagage – både bokstavligt och bildligt talat. Och så har vi Johan, Elin, Martin, Max, Johanna och Mattias. Sex av 300 testpiloter som ska vandra i Lappland och Jämtlands fjällvärldar.  19-årige Mattias Eckhardt väger sin väska och konstaterar att den landar på 17 kilo.

– Helt okej för några dagar, säger han.

Ovan vandrare

Just det här gänget ska vandra i sex dagar mellan Nikkaluokta och Vakkotavare. Totalt ansökte över 2 000 personer att få vara med i STF:s projekt. Tanken är att ungdomarna ska fundera över hur man kan göra fjällvärlden mer attraktiv till den yngre generationen. Men långt i från alla har erfarenhet av vandring. 23-årige Johan Berglund från Stockholm är nybörjare.

– Det känns som att oavsett vad som sker så kommer det att vara en sjukt kul upplevelse efteråt. Det var en ganska spontan grej, säger han.

Synpunkter finns redan

Testpiloterna ska bland annat granska leder, stugor och skyltningen. Helst ska de peka ut alternativa lösningar till dagens. Åsikterna samlas sedan in och analyseras av Svenska turistföreningen, STF. Men redan nu anar testpiloterna vad de kommer att anmärka på.

– Utbudet i fjällbutikerna och markeringarna på lederna, säger Mattias Eckhardt.

– Spontant känner jag att det är svårt att få ett grepp om hur man lägger upp en fjällvandring. Det är nog därför jag inte kommit iväg tidigare, säger Johanna Thorin.

Get Real

Projektet heter Get Real 2014 och anordnas av Svenska turistföreningen.

Runt 300 testpiloter vandrar under julimånad och är 17-25 år. STF står för kostnaderna som resa, boende och matkuponger.

Get Real genomförs med ekonomiskt stöd från en fjällengagerad STF-medlem och bidrag från Svenskt Friluftsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.