Ungdomars tankar sökes till teaterpjäs

Publicerad

I år ska det satsas på teater för ungdomar. Genom projektet Ung Scen Norr vill en grupp personer skapa en pjäs utifrån länets ungdomars tankar och livsberättelser.

För några veckor sedan fick Anna, Daniel och Johanna ett eget rum på Norrbottens teatern i Luleå. Där är tanken att deras projekt Ung Scen Norr ska växa och lyfta teaterutbudet för ungdomar i länet. Bland annat planerar de att skapa en föreställning utifrån ungdomars upplevelser. Pjäsen ska sedan spelas upp av professionella skådespelare i höst inför högstadieelever i Norrbotten.

– Allt material som vi nu samlar in under vår researchfas i en till två månader framöver kommer på olika sätt ligga till grund för föreställningen. Så exakt vad pjäsen kommer att handla om vet vi inte, men vi vet att den kommer ta sin ursprungspunkt från ungdomarnas berättelser och det som de tycker är viktigt, säger regissören Johanna Larsson.

– Det finns ofta en syn inom teatervärlden att de vuxna ska bestämma vad som berättas för den unga publiken, men vi ska försöka vända på det, säger projektledaren Daniel Isakson.

Man vill också arrangera teater-workshops och stötta teatergrupper som riktar sig mot unga. Projektet finansernas av bland annat Norrbottens landsting och Kulturrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.