Upp och ner för bluffakturor

Publicerad

Bluffakturor har ökat lavinartat i Sverige det senaste året. Men i Norrbotten är trenden omvänd. 

Bedrägeri med hjälp av bluffakturor har mellan år 2010och 2011 ökat med cirka 40 000 inrapporterade fall i landet. Det visar enundersökning från Brottsförebyggande rådet. Men i Norrbotten har anmälningarna iställetminskat.

– Vi har anmält alla bluffakturor i länet stenhårtoch det har nog gjort att vi har fått bort många falska aktörer, säger BerntJansson, Luleå handel

Men trots att det skett en minskning av antaletanmälda bluffakturor gäller att vara observant.

– Jag har fått två bluffakturor för cirka ett halvårsedan. Vi är en liten butik så vi ser direkt om något är skumt. Då gör vi enkopia på fakturan, returnera och kryssar i ej beställt, säger Jan Lundin,delägare av Hifi i Luleå.

Förutom bluffakturor är detvanligt med telefonförsäljningsbedrägeri och där gäller det verkligen attlyssna

– De påstår att vi har etttidigare avtal hos dem. Det är det lätt att tro att det är seriösa företag men manska vara försiktig med att säga ja innan man har kollat upp vilka det är somringer, säger Jan Lundin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.