Foto: TT

Var tionde äldre kvinna riskdricker

Uppdaterad
Publicerad

En av tio 75-åriga kvinnor dricker för mycket, jämfört med inte ens en av hundra i mitten av sjuttiotalet. Mer social livsstil och stor tro på alkoholens gynnande effekter ligger bakom, enligt forskare.

Bag-in-box-problematiken har nått även pensionärerna. När vinglaset bara är ett tryck bort blir vanorna lätt lite extra kontinentala, även sent i livet. Var tionde 75-årig kvinna kan i dag klassas som riskkonsument av alkohol, jämfört med 0,6 procent av de 75-åriga kvinnorna för 30 år sedan. Det visar en studie av forskare vid Centrum för åldrande och hälsa vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

-Det följer förändringarna i samhället, kvinnor dricker mer, säger Ingmar Skoog, professor och forskare bakom studien, till TT.

Mest vin

Bland orsakerna till ökningen nämns bland annat att dagens äldre är piggare och mer sociala, men också att man tar med sig sina gamla vanor in i pensionärslivet.

-De börjar inte dricka mer för att de är äldre, de har ju redan grundlagt sitt drickande tidigare, säger Skoog.

En annan anledning kan vara en stor tro på alkoholens hälsofrämjande effekter. Framför allt är det vin som dricks – både bland äldre kvinnor och män.

-Konsekvenserna kan bli en ökad fallrisk och bryter man höften som gammal riskerar man att aldrig komma tillbaka ordentligt, säger Margda Waern, professor.

Forskningsbrist

Ett riskfyllt drickande blir också lätt ett drickande som ökar ytterligare, vilket kan öka risken för demensutveckling. Enligt Margda Waern undviker personal på exempelvis äldreboenden ibland att fråga de äldre om deras dryckesvanor, trots att de borde göra det.

-Vi vet egentligen inget om konsekvenserna av äldres drickande, säger Ingmar Skoog, som menar att det råder en stor brist på forskning i ämnet.

I den data som han och kollegorna samlat in finns svaren på frågan, men uppgifterna kräver bearbetning.

-Vi planerar att börja titta på det nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.