Varg härjar i Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

Malå sameby har drabbats av flera vargangrepp de senaste dagarna. Länsstyrelsen vet inte om det är en ny varg som kommit till länet eller om det är någon av de vargar som de redan känner till

En varg har rivit flera renar i Robertsfors norr om Umeå. Renarna tillhör Malå sameby och ett antal högdräktiga vajor har hittats rivna och döende.

Renägarna har hittat flera döda renar de senaste dagarna, men fram till måndagen trodde man att det rörde sig om ett stort lodjur. Men de misstankarna kom på skam när renägare fick syn på djuret under måndagen.

-Då fick vi svart på vitt. Vargen befann sig då mitt i området där vi har våra renar, säger renägaren Börje Stenlund, till VK.

Tidigare känd?

På Länsstyrelsen vet man ännu inte om det handlar om en ny varg eller om det är någon tidigare känd svensk varg.

-Vi har varit ute och tagit prover på spillningen för att se om det rör sig om en känd individ, säger Michael Schneider rovdjursexpert vid länsstyrelsen.

Redan i torsdags förra veckan hittades de första spåren efter vargen vid kusten.

Norsk varg

I februari i år invandrade en norsk varghanne till området mellan Storuman och Lycksele. Samebyarna i området, Ubmeje, Ran och Vapsten, ansökte då om skyddsjakt på vargen, men fick avslag på sin ansökan. Naturvårdsverket skrev i avslaget att det troligen handlar om en varg som bara passerade genom renskötselområdet. Nu finns misstankar om att den vargen tagit sig ned till kusten.

-Vi har inte fått analysresultaten än. Men det ska bli intressant att se om det rör sig om samma varg, säger Michael Scheider.

Den svenska vargstammen brottas med inavel och en ny varg kan visa sig vara genetiskt betydelsefull. Vargangreppen ska ha skett vid Rickleån i Robertsfors kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.