Vem ska styra Haparanda?

Uppdaterad
Publicerad

I Haparanda tappade socialdemokraterna sin egna majoritet och centerpartiet gick starkt framåt. Nu är frågan vilka partier som ska leda kommunen?

Idag räknades de sista 200 post- och förtidsrösterna. Centerpartiet verkar jämfört med förra valet ökat med tio procent och socialdemokraterna ser ut att ha tappat sin egna majoritet.

– Jag vill nog understryka att det här kanske inte är av ondo utan det här kanske öppnar för att försöka finna breda lösningar på stora frågor. Lägga sakfrågorna i centrum utan att för den skull glömma bort vår grundläggande ideologi, säger Peter Waara(S).

Nu pågår förhandlingar mellan de två röda partierna.

– Det pågår samtal mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna, säger Pekka Hyötylä(V). 

Med alliansen?

Nej. Det är bara vänsterpartiet och socialdemokraterna som förhandlar om framtiden i Haparanda. Vi kan inte samarbeta med moderaterna eller kristdemokraterna, säger han.

Socialdemokraterna ser ut att få 17 mandat i kommunfullmäktige och alliansens 15. Sverigedemokraterna fick ett mandat men det är oklart om det kommer att sitta någon på den stolen. Det betyder att vänsterpartiets två mandat kan avgöra maktfrågan. De lockas nu inte bara av socialdemokraterna, utan även alliansen.

– Vi har kommit överens med vänsterpartiet i vissa budgetfrågor tidigare och också andra frågor. Det är upp till vänsterns medlemmar att avgöra vilka de vill samarbeta med. Men det är tydligt vad väljarna vill. Socialdemokraterna ska inte få styra ensamma, säger Sven Tornberg(C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.