Foto: TT

Planerar asylboende i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson vill öppna ett tillfälligt asylboende i Älvsbyn med 200 platser. Men kommunledningen tycker inte att de kan ta emot fler flyktingar.

– Vi har redan tagit emot 300 asylsökande och det är vad kommunen klarar av annars blir det ingen bra integrationen, säger kommunalrådet Helena Öhlund (S).

Det ökande antalet asylsökande innebär att Migrationsverket behöver ytterligare 15 0000 boendeplatser under 2015. Och det pågår nu direktupphandlingar av tillfälliga boenden och Jokarjo AB, där Bert Karlsson är vd, har lämnat in ett anbud.

Flyktingar i Norrbotten

– Vi planerar att öppna i Älvsbyn och jag räknar med att det blir av, säger Bert Karlsson.

”Sverigedemokratiska kommuner”

– Får Bert Karlsson igenom direktupphandlingen så måste vi tyvärr säga upp avtalet med Migrationsverket. Det vore synd eftersom det hittills fungerat bra. Men som sagt vår smärtgräns är nådd, säger Helena Öhlund.

Bert Karlsson anser att han trots allt har goda chanser att öppna ett asylboende för 200 flyktingar i Älvsbyn.

– Det är till vår fördel att alla vet att vi kan sköta våra anläggningar. Men nästan alla kommuner är Sverigedemokratiska i sitt handlande och vill inte ta emot flyktingar, säger han.

Kommunalrådet Helena Öhlund reagerar kraftigt mot uttalandet:

– Det är verkligen orättvist av honom att säga så. Älvsbyn har jobbat mycket med att få till en bra integration. Han får respektera att smärtgränsen är nådd för vår del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Norrbotten

Mer i ämnet