Anette vill testa anabola steroider

Uppdaterad
Publicerad

En liten dos anabola steroider kan göra susen för äldre – det hävdar forskare vid Luleå tekniska universitet. I dag hölls en föreläsning öppen för allmänheten.

Anders Eriksson, forskare vid Luleå Tekniska Universitet berättar om studier gjorda i USA av att ge anabola steroider till personer över 65 år.

Ökad muskelmassa, minskad fettmassa, ökad sexlust och ökad känsla av välbefinnande och för kvinnor också minskad benskörhet är de positiva effekterna man sett där.

Anders Eriksson påminner om att man kan bygga muskler också när man är äldre. Man utgår bara ifrån sin egen nivå.

– Oavsett om man är 25 år eller 65 år så har man möjlighet att öka sin muskelstyrka med 25 %, säger Anders Eriksson, LTU.

”Intressant att testa”

En lagom dos anabola steroider till både män och kvinnor över 65 gör att återhämtningen snabbas upp säger han. Det i sin tur gör att man kan träna fler gånger per vecka och därmed bygga muskler snabbare.

Det hävdar Anders Eriksson, forskare vid Luleå tekniska universitet, ihop med idrottsläkare Yelverton Tegnér och Christer Malm vid idrottsmedicin vid Umeå Universitet.

Makarna Anette och Roland  Andersson skulle mycket väl kunna tänka sig att testa en anpassad testosterondos.

– Det låter ju väldigt intressant, säger Anette Andersson, att få medicin som gör att man kan få lite muskler.

– Det lät ju intressant att man kan komma igång lättare och få en extra inpuls , säger Roland Andersson.

Förbjudet

I Sverige har inga studier gjorts ännu. När forskarteamet ansökte om att få studera effekterna av anabola steroider och testosteron fick de nej av Etiska nämnden. Med svaret att det är förbjudet att dopa människor i Sverige.

Det finns redan till exempel testosteronplåster, men Anders Eriksson vill testa injektioner och hoppas att få tillstånd för en läkemedelsprövning. Även om ansökan inte är inlämnad ännu.

– Men vi har fått ett positivt förhandsbesked, säger Anders Eriksson, LTU.

– Dosen måste förstås vara anpassad till om man är man eller kvinna och vilken testosteronhalt man har in kroppen innan, säger Anders Eriksson.

Minska risk för fall olyckor

Anders Eriksson anser också att man med hjälp av att medicinera med testosteron kan minska risken för fallolyckor.

– Vi har i Sverige 101 000 fallolyckor per år, om man kan minska dem med bara 10 000 så vore det en bra vinst för samhället.

Han berättar om två typer av muskler. Långsamma muskler och mer explosiva och snabba muskler. När vi blir äldre minskar andelen snabba muskler.

– Vi behöver bygga upp så vi också har de snabba muskelfibrerna. Det är dem som gör att vi hinner parera när vi känner att vi är på väg att falla, säger Anders Eriksson.

”Konstig skillnad”

Han tipsar också om att för att få starka muskler och inte bara snygga så ska man sträva efter att lyfta riktigt tungt att man bara orkar mycket få repetitioner.

– Man ska också sträva efter att lyfta vikten så snabbt som man kan, säger Anders Eriksson, som själv är före detta europamästare i styrkelyft.

Och han tycker det är konstigt att man får ge östrogen till äldre kvinnor men inte testosteron till män med fallande testosteronhalt. I studierna i USA har man sett en förhöjd halt av det dåliga kolesterolet, men biverkningar såsom aggressivitet gäller inte i det här fallet hävdar han.

– Det här handlar om människor med sviktande halter av testosteron, och de ska bara medicineras upp till normalvärden, säger Anders Eriksson, det når inte alls upp till de höga nivåerna som de som dopar sig tar.

Makarna Andersson verkar sugna på att vara med i ett test om det blir av. Och ska Anette börja ta testosteron så vill maken Roland ha också.

– Ja, jag måste ju se till att jag kan mäta mig med hennes muskelkraft, säger Roland Andersson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.