Vittangibor hoppas fortfarande på vägen

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket stoppar byggena av förbifarter utanför Vittangi och Masugnsbyn med anledning av gruvstoppet i Kaunisvaara.

Men i Vittangi är frågan om en förbifart fortfarande omdiskuterad.

– Jag tycker att de ska bygga den annars blir det mycket skitigare i byn och farligare för ungarna att gå ut, säger Eivor Johansen.

– Det skulle vara hemskt om de byggde den. Då blir det dött, det blir en sovby, säger Elsa Vingbäck.

Två röster. Två åsikter. Så har det varit ända sedan frågan utanför Vittangi om en förbifart väcktes med anledning av Northlands tunga malmtransporter.

Framtiden oviss

Nu har malmtransporterna tystnat och det har de flesta av Trafikverkets entreprenadmaskiner också gjort.

Byggena utanför Vittangi och Masugnsbyn har kommit en bra bit, men om de kommer att fullföljas det står skrivet i stjärnorna. Eller kanske i framtida malmpriser.

– Vi stoppar arbetena tills vidare och följer den utveckling som är med anledning av gruvdriften i Kaunisvaara. Då får vi också se vad det slutgiltiga beslutet blir, säger Arnold Vonkavaara, regionchef för Trafikverket.

Avvaktar

Han säger att det är för tidigt att svara på ifall områdena där man har hunnit avverka och schakta för förbifarterna kommer att återställas om gruvan inte ser ut att kunna öppna inom överskådlig tid.

– Vi ska inte föregå något och ta några beslut förrän vi vet utfallet med gruvverksamheten, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.