Mats Karström

30-tal skogar skyddas

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal skogar i Jokkmokk får skydd genom ett ovanligt och långvarigt samarbete mellan skogsbolaget SCA och ideellt arbetande naturskyddsprofilen Mats Karström.

– Det är unikt för Sverige att ett samarbete av det här slaget kommer till stånd, säger Mats Karström som under många år jobbat hårt för att skydda gammelskogar i Norrbotten.

Nu får trettiotalet skogar runt om Vuollerim som ägs av SCA samlingsnamnet ”Vuollerims mångfaldsskogar” och ett tiotal av dem får skyltar och dekaler.

– Det känns så roligt att få göra det här idag, sa Mats Karström som var förste talare på invigningen.

Steget före

Mats Karström leder skogsgruppen Steget Före som startade i Jokkmokk 1986. Steget Före handlade om att ligga steget före skogsmaskinerna och Mats Karström utvecklade en metod för att inventera och hitta skyddsvärda skogar. Det handlade om att lära sig hitta de arter som bara klarar sig i gammelskog. I trakterna kring Jokkmokk har Mats Karström funnit många skyddsvärda skogar, men arbetet med att ge dem formellt skydd har varit långsamt och svårt. Det är många timmars ideellt arbete som ligger bakom. Nu i samarbete med SCA kan Mats Karström knyta ihop säcken för ett 30-tal skogar.

Per Simonsson, som är skogsekolog på SCA, underströk Mats Karströms betydelse för naturvårdsarbetet inom SCA.

– De diskussioner som varit här i Jokkmokk ledde till ett ändrat arbetssätt för SCA. Hans betydelse för naturvården i Sverige kan inte överskattas.

Mångfaldsskogar

Nu har SCA satt definitiva gränser för sina mångfaldsskogar i Jokkmokkstrakterna och de ingår i SCA:s frivilliga avsättningar. Framtiden får utvisa om det också tillkommer något mer formellt skydd av markerna.

Ett tjugotal personer hade samlats för invigningen vid Lagnäsån då bandet klipptes för den officiella invigningen av mångfaldsskogarna. Representanter från SCA, skogsstyrelsen, länsstyrelsen i Norrbotten och Norrbottens Ornitologiska förening bland annat följde Mats på en exkursion längs Lagnäsåns dalgång. Där finns ett stort antal ovanliga arter som är kräsna i valet av livsmiljö. De behöver skogar som stått under många hundra år och där alla åldrar på både levande och döda träd finns.

Rödlistade arter

Bombmurklan är en klotrund brun svamp som trivs nära bäckar. Nornan är en liten orkidé med rosa blomma som växer i mossan i luckorna mellan resliga stora granar.

– Som biolog blir man glad om man på en plats hittar tio rödlistade arter. På den här platsen intill Lagnäsån finns fyrtio rödlistade arter. En sån plats hittar man bara en gång i livet, säger Mats Karström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.