Pimpling på vårisen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ligger isen på många håll i Norrbotten. För pimpelfiskarna innebär de slutspurten efter abborren. Vi har träffat en riktig entusiast.

Lage Hedström har fiskat hela sitt liv. På vintrarna är de pimpelfiske som gäller mer eller mindre varje dag och då oftast efter abborren. Idag är han med fiskekompisarna på en fjärd innanför Brändön strax utanför Luleå.

Det har varit något av en rekordsäsong, över 130 kg abborre sen isen la sig i höstas. Fisken som inte hamnar i stekpannan skänks bort eller släpps tillbaka, och statistik förs över alla fisketurer:

– Jag skriver ned vikt, fiskeplats, tidpunkt på dagen och vattendjupet. Viktigast av allt är nog barometertrycket, berättar Lage Hedström.

Några kilo fisk

Just lufttrycket är viktigt eftersom abborren inte kan reglera simblåsan, är det dåligt väder med lågtryck är det allt som oftast dåligt fiske eftersom abborren inte är på hugget då.

Dagen bjuder inte på något jättebra fiske, trots de så drar dom upp några kilo fina matabborrar under dom två timmar vi är ute på isen.

Några råd

Även om de inte krävs så dyrbar utrustning förutom ett pimpelspö och en isborr så är pimpelfiske som allt annat fiske en konst att bemästra, men förutom att fiska mycket och lära av andra så finns det några råd nybörjaren bör ta fasta på:

– Det gäller att röra på sig och leta fisken, att borra nya hål hela tiden. Det är jobbigt! När man höll på med tävlingsfiske var pulsen hög och man var andfådd hela tiden, berättar Lage och skrattar.

Ett sista tips för dom som vill pröva på att pimpla abborre?

– Man behöver inte spotta på kroken!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.