Alla flyktingar stoppas vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Alla flyktingar som kommer till Finland via Haparanda ska stoppas vid gränsen och föras till ett center i Torneå för registrering och där får de vara i maximalt sju dagar.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat att Finland nu skärper sin gränskontroll vid svensk-finska gränsen i Haparanda.

Och det handlar alltså om att ta kontroll över en situation som håller på att bli ett stort problem för polisen och för gränsbevakningsväsendet.

#flykt

Center i Torneå

Päivi Nerg, sekreterare vid finska inrikesministeriet, menar att något måste göras åt situationen.

– Alla asylsökande kommer att stoppas vid gränsen för registrering. Vi kan inte ha det så att flyktingar säger att de ska åka till Torneå, men att de sedan åker till Helsingfors i stället eller någon annanstans som vi inte känner till: Vi måste ha kontroll, säger hon.

Därför letar inrikesministeriet nu efter en stor lokal som kan bli ett center för registrering av flyktingar.

– Vi har inte resurser att klara av registreringen av flyktingar på polisstationen och kommer därför att etablera ett stort center i Torneå där de asylsökande får vara i maximalt sju dagar innan de åker till våra mottagningar i Vasa eller Helsingfors, säger Päivi Nerg.

Hur länge orkar Finland, som tidigare inte tagit emot så många flyktingar, med flyktingströmmar på 1 500 personer per vecka?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte hur länge vi kan fortsätta så här men just nu måste vi hantera situationen med en sådan här process för att få ordning på registreringarna, säger Päivi Nerg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet