Allmännyttan fortsätter att vräka barn

Uppdaterad
Publicerad

22 barn har hittills i år vräkts från sina hem i Norrland.

Det visar en kartläggning som Hyresgästföreningen har gjort. Undersökningen visar också att det är få kommuner i norra Sverige som är tydliga i sina direktiv till de kommunala bostadsbolagen, så att familjer med barn inte skulle bli drabbade av vräkningar.

Utförliga rutiner

Endast fem kommunala bostadsföretag nämnde samarbete med kommunens socialförvaltning som ett sätt att hindra vräkningar. Pajala Bostäder är det enda bostadsbolaget i Norrland som har utförliga rutiner när familjer med barn inte har betalat hyran i tid.

Piteå och Gällivare

Enligt Kronofogden är den vanligaste orsaken till vräkning just obetalda hyror. Barn drabbas av påtvingad avflyttning som tredje man. Hyresgästföreningen menar att avhysningar kan drabba oskyldiga barna och strider mot barnens rätt i samhället.

I Norrbotten är det Gällivares och Piteås kommunala bostadsbolag som tvingats familjer med barn att flytta från sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.