Fler väljer köttfria måltider

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på veganmat växer när fler väljer bort kött. Lovisa Silfverberg har aldrig gillat tanken på att äta djur, men inte förrän nu låter hon det avgöra vad hon stoppar i sig.

Det är svårt att veta hur många som inte äter djur, men alla är överens om att de blir fler. I en undersökning från Demoskop svarar tio procent att de är veganer eller vegetarianer, en ökning med fyra procentenheter på fem år. Även om undersökningarna beställts av veganvänliga organisationen Djurens rätt visar de på en tydlig förändring.

-Att det är en växande kundgrupp kan man konstatera utan statistik, säger Sara Sundquist, livsmedels- och miljöstrateg på besöksnäringens branschorganisation Visita.

Breddat utbud

Hon pekar på att utbudet av bra alternativ till kött ökar och att fler restauranger serverar växtbaserad mat. Ett tydligt exempel är att turistmagneten Liseberg erbjuder veganbuffé i stället för panpizza på en av nöjesparkens större restauranger i år.

Även i detaljhandeln ökar utbudet. Det senaste året har flera renodlade veganbutiker öppnat och i vanliga mataffärer tar den djurfria maten större plats. Hos exempelvis Ica säljs mer av typiska veganprodukter som bönor, linser och sojakorv. Försäljningen av veganpastej och sojabitar ökade i fjol med 8 procent medan tofu ökade med 14 procent.

På en solhet bänk utanför skolan äter Lovisa Silfverberg dagens matlåda, en quinoasallad. Hon har ätit kött från och till fram till årsskiftet, men efter att ha läst ännu en bok på temat djuretik blev hon vegan.

-Jag tyckte inte det var försvarbart att äta kött när jag gjorde det, men jag hade inte energi att se till att få i mig allt som vegan, men nu har vågskålarna bytt plats, säger hon.

-Nu orkar jag tänka och hålla på mer med mat, det krävs lite mer sådant när man är fattig student – om det finns något veganskt mellanmål eller mat ute är det ofta dyrt.

Till eftermiddagen väntar melonbitar och en nektarin i tygkassen.

En motreaktion

På Livsmedelsverket gläds kostvetaren Eva Sundberg åt att maträtter utan kött numera serveras som en självklar del av buffén i många skolmatsalar, men hon påtalar att det saknas recept som fungerar i storhushåll.

-Vi har inte så bra traditioner i detta och de som jobbar i skolköken är kanske inte så hemma på vegetarisk matlagning. Då behöver de få hjälp och stöd kring det och där har vi en del att jobba med.

Sara Sundquist, Visita, tror att vegantrenden kan vara en sorts motreaktion på den pågående köttvurmen.

-Det som förut var raggmunk med fläsk är ju faktiskt fläsk med raggmunk om du går ut och äter i dag. Samhällets köttkonsumtion är inte hållbar utan man måste kunna välja sitt köttätande med lite omsorg, säger hon.

När Mattias Kristiansson startade den första svenska mattidningen med enbart veganrecept vid årsskiftet hade han svårt att få förlagen att inte se svartvitt.

-Många inser inte att det är många som vill äta mindre kött, de behöver inte ens ge upp kött utan göra som många nu: äta vegetariskt på vardagarna och kött till helgen eller hur de nu väljer att fördela det, säger han.

Kerstin Säthil/TT

Vegan eller vegetarian

* Vegankost består enbart av vegetabiliska livsmedel, alltså varken fisk, kött, ägg eller mjölkprodukter.

 * Vissa veganer undviker även produkter som skinn, päls och stearinljus (som innehåller animaliskt fett).

 * En laktovegetarian äter vegankost plus mjölkprodukter. Ovovegetarianen äter veganmat plus ägg.

 * Lakto-ovo-vegetarisk kost är veganmat plus mjölk och ägg. Detta ihop med fisk är ett allt vanligare val.

 * Vegetariskt har lägre klimatpåverkan än kött. Andra skäl för grön mat: Religion, hälsa, etik, ekonomi.

Källa: NE, Jordbruksverket med flera (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.