Foto: Matthew Mead TT

Arsenik i ris kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket av det giftiga och cancerframkallande ämnet arsenik får vi i oss när vi äter ris? Nu kartlägger Livsmedelsverket halterna av oorganiskt arsenik i ris och risprodukter.

Man ska även ta reda på om olika tillagningsmetoder påverkar halterna.

I dag vet man inte riktigt hur mycket arsenik som finns i olika risprodukter, mat vi äter nästan dagligen.

”VI har arbetat med halterna av arsenik i ris under en längre tid och den här undersökningen är en planerad uppföljning av vår tidigare analys av metaller i barnmat”, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

I fokus finns framför allt risprodukter som riskakor och risflingor som är riktade till barn.

Från nästa årsskifte gäller nya gränsvärden oorganisk arsenik, som är den giftigaste formen av arsenik, i risprodukter.

Totalt analyseras 102 prover som är inhandlade i butik och analyserna väntas vara klara i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.