Kjell-Åke Aronsson museochef på Ajtte i Jokkmokk

Åtalsanmälan väntar för Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Nu tyder allt på att länsstyrelsen kommer att åtalsanmäla Vattenfall för att ha grävt sönder ett mer än 400 år gammalt fornminne i Jokkmokk.

Det var för en vecka sedan som Ajttes museichef Kjell-Åke Aronsson upptäckte att en av Vattenfalls entreprenörer grävt ett 100 meter långt schakt rakt genom den gamla marknadsplatsen i Jokkmokk.

Och i dag inledde länsstyrelsen utredningen på plats.

Arkeologen Ann-Kristin Burman och Maria Leijon från rättenheten undersökte schaktet och drog sina egna slutsatser av vad de såg.

Årtalsanmälan på gång

Enligt Maria Leijon kommer det ett formellt beslut i nästa vecka.

– Det är grävt alldeles för mycket och alldeles för djupt och tyvärr på fel plats. Nu ska vi ta med oss våra intryck och bilder och fortsätta utredningen i Luleå, säger hon.

Men enligt riksantivarieämbetets handbok så bör länsstyrelsen åtalsanmäla alla misstänkta brott mot kulturminneslagen och så lär det bli i det här fallet också. 

– Vi känner också till den handledningen om påverkan och åverkan på kulturminnesvärda föremål och vi skulle väl inte bli speciellt förvånadr om det skulle bli en åtalsanmälan, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig vid Vattefall i Luleå.

Kabeln ligger kvar

Men Vattenfall avvaktar länsstyrelsens formella beslut innan bolaget gör något mer i Jokkmokk..

– Elkabeln får ligga kvar tills vidare. Vi vill att länsstyrelsen gör en kartläggning om vad som är skadat  och vad vi kan göra åt situationen. Hur ska vi hantera det här diket nu? Det är viktigt att reda ut det så att vi gör det på ett bra sätt, säger Roger Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.