Två skolor räddas kvar

Uppdaterad
Publicerad

Vitåskolan och Klöverträskskolan räddas kvar från nedläggning.

Klockan 13 började Socialdemokraterna sin pressträff på Örnässkolan för att presentera sitt förslag till beslut.

– Vi har tagit i beaktande vad skolorna betyder för byarna även om det inte ligger i vårat uppdrag. Det finns utbildade lärare på Vitåfors och Klöverträsk. Men vi kommer att hålla koll på elevernas resultat, säger Carina Sammeli (S), ordförande vid barn- och utbildningsnämnden i Luleå.

Skolan i Luleå

– Där det bor många elever inom några kilometer ser vi klara fördelar att samla eleverna i större skolor. Vi har inte sett det här som en ekonomisk fråga utan vi fattar beslut utifrån barnen och lärarna. Jag är ganska säker på att det blir så här då vi har egen majoritet i fullmäktige, säger Carina Sammeli.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande är nöjd så här långt.

– Det känns jättebra. Jag har pratat med cirka 3000 barn och vuxna om det här. Känns skönt att ha en åsikt i frågan, säger Carina Sammeli.

Ärendet går vidare

Socialdemokraterna stödde Moderaternas förslag om att inte lägga ner Vitåskolan och Klöverträskskolan under dagens möte i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

– Vi yrkade att avslå en nedläggning av Vitåskolan och Klöverträskskolan och det förslaget stöddes av Socialdemokraterna, så det var ingen diskussion, säger Nihad Zara, moderaternas representant i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott och ledamot i barn – och utbildningsnämnden.

För drygt en månad sedan kom skolledningens slutgiltiga förslag att nio skolor i Luleå kommun ska läggas ned och förslaget har varit mycket kritiserat. Föräldrar har protesterat och politikerna är splittrade i frågan.

Den 22 februari går ärendet vidare till barn- och utbildningsnämnden och det slutgiltiga avgörandet i frågan kommer förmodligen i kommunfullmäktige den fjärde april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet