Beslut om Hagamannen i dag

Uppdaterad
Publicerad

Nu beslutar Umeå tingsrätt om var Hagamannen ska få röra sig när han blir villkorligt frigiven.

Han har överklagat ett tidigare beslut om att han inte får vistas i närheten av Umeå. Under flera år satte Hagamannen skräck i Umeå då han våldtog flera kvinnor. I två av fallen försökte han även mörda dem. 2006 dömdes han till 14 års fängelse och efter att ha avtjänat två tredjedelar av tiden blir han villkorligt frigiven i slutet av juli.

Portad från Umeå

Övervakningsnämnden har tidigare beslutat att han under det första året som villkorligt frigiven inte får vistas i Umeå kommun med omnejd. Orsaken är att det finns en hög risk att han återfaller i sexualbrott och att det kan finnas en stor hotbild mot honom. Men Hagamannen har överklagat beslutet och i ett nytt yttrande vädjar han till rätten att reducera den geografiska begränsningen och tiden som denna ska gälla.

Unikt beslut

– Det är mycket ovanligt med geografiska begräsningar, men man ska komma ihåg att villkorligt frigiven betyder att man är frigiven under villkor och att man inte kan göra vad som helst. Det ska bli intressant att se vad tingsrätten kommer fram till, säger före detta överåklagare Sven-Erik Alhem.

Fakta: Hagamannens offer i Umeå

9 maj 1999: En 25-årig kvinna överfalls, misshandlas och våldtas.

6 november 1999: En kvinna blir överfallen av en person som lägger något om hennes hals. Hon misshandlas och våldtas.

6 november 1999: En kvinna överfalls och slås i ansiktet men lyckas komma loss och springer därifrån.

19 mars 2000: En kvinna överfalls på universitetsområdet. Mannen fäller henne till marken, trycker fingrarna i hennes ögon, våldtar henne och tar sedan struptag. Hon hittas en dryg timme senare av en väktare.

1 december 2000: En 15-årig flicka överfalls med ett halsgrepp och våldtas.

10 december 2005: En 51-årig kvinna överfalls vid ett brofäste, misshandlas, våldtas och misshandlas sedan ännu mer. Kvinnan lämnas avsvimmad vid älvkanten.

Källa: Dom från Umeå tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.