Foto: TT

Billigare spiral i fler landsting

Uppdaterad
Publicerad

Spiral, p-stav och minispiral kommer från och med nu att ingå i högkostnadsskyddet och subventioneras för unga kvinnor under 25 i hela landet.

-Det ökar möjligheten för fler att få ett preventivmedel som de kan trivas med och att slippa bli oönskat gravida, säger hon till TT.

I några landsting är de här långtidsverkande preventivmedlen redan subventionerade. Det har gett resultat – i Norrbotten har aborterna halverats under de senaste tre åren.

– Ett jättebra beslut, anser Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare i förlossning och kvinnosjukdomar.

Förra våren kom nya rekommendationer från Läkemedelsverket som förespråkar just de här långtidsverkande preventivmedlen. Riskerna med spiral, såsom infektioner, bedömdes inte längre lika stora. Kristina Gemzell Danielsson, som är verksam vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, ingick den expertgrupp som tog fram rekommendationerna. Hon tror deras arbete haft betydelse för de nya subventionerna.

-Vi poängterar i rekommendationerna vilka fördelar det är med långtidsverkande preventivmedel. Det är preventivmedel som man inte behöver komma ihåg varje dag – man kan glömma bort dem och de fungerar ändå.

- Det är preventivmedel som man inte behöver komma ihåg varje dag – man kan glömma bort dem och de fungerar ändå.

Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare i förlossning och kvinnosjukdomar, förespråkar p-stav, spiral minispiral.

Spiralen vinner mark

Förra året sålde apoteken i Sverige 55 700 hormonspiraler till kvinnor mellan 15 och 44 år.

Fem år tidigare, 2009, såldes 38 500 spiraler och ytterligare fem år bak i tiden var antalet 34 900 sålda spiraler.

Hormondosen i en minispiral motsvarar runt ett minipiller i månaden.

Tandvårds och läkemedelsförmånsverket beslutar om ett läkemedel ska ingå i högkostnadsskyddet eller inte.

Källa: E-hälsomyndigheten, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Kristina Gemzell Danielsson (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.