Biogasanläggning invigdes

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigdes Luleå kommuns biogasanläggning på Uddebo. Invigningen hölls på LLT:s område på Midgårdsvägen i Luleå.

Det har varit många förseningar i projektet med att tanka gas i Luleå kommuns bilar och bussar.  Vi har berättat om tankstationer som inte kunnat användas och om biogasanläggningen som inte kommit i drift. Och att man varit tvungen att köpa  gas från Boden istället.

Men från och med juni var alla tillstånd klara och kommunens biogasfordon kunde börja tanka. Först med gas från Boden och sen i Juli med biogas från Luleås egen anläggning på Uddebo. 70 kommunbilar och fem av lokaltrafikens bussar går nu på biogas.

Och Luleå köper inte längre gas från Boden.

– Vi är jättenöjda, säger Karl-Johan Gramner, vd för LLT. Vi har ett väldigt positivt intryck av bussarna. De är lättkörda och lika pigga som de andra.

Kommunens VA chef Hendrik Visser har varit en av dem som drivit projektet och han är nöjd idag.

– Det är fantastiskt! säger Luleå kommunens  VA-chef Hendrik Visser. Det känns riktigt, riktigt kul och spännande att efter fem år äntligen vara igång.

– Nu har vi en lång resa framför oss också. Biogas är ju ett nytt bränsleslag och jag hoppas att marknaden hänger på och börjar erbjuda biogas. Det blir spännande, säger Hendrik Visser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.