Brist på lövträd driver fram skogsvård

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på lövträd i Sverige och Skogsbolaget SCA satsar på naturvårdande skötsel för att förbättra deras lövskogar.

Norrbotten är ett av de län där det råder brist på lövträd. I ett lövrikt landskap några mil norr om Boden håller skogsbolaget SCA på med naturvårdande skötsel. Syftet är att förbättra miljön för lövträden. 

– Här har vi gjort en naturvårdande skötsel som innebär att vi har huggit bort barrträd ur ett lövbestånd för att få in mer ljus och värme. Dels för att vi vill få upp en beståndsföryngring av lövträd och sen vill vi också få våra blommande träslag, rönn och sälj, att blomma här igen, säger  Hanna Engström, distriktsansvarig för SAC:s verksamhet i Råneå.   

Likt en skogsbrand

Efter skogsbränder växer lövträd upp först och kan leva ostört i över hundra år. Nu när vi bekämpar skogsbränder hinner barrträden växa upp och skugga ut lövträden. För att förbättra miljön för dem försöker SCA göra ingrepp som liknar skadorna efter en skogsbrand. Lars Sundberg, naturvärdesspecialist SCA, tror att den här typen av avverkning kommer att öka i framtiden.

– Det är viktigt för biologisk mångfald. Det är nästan avgörande för de här arterna som lever på lövträd att vi får upp nytt löv och att vi gynnar löv. Framförallt att vi får upp löv i flera generationer. Eftersom lövträd inte naturligt kommer upp utan brand till exempel så måste vi då efterlikna branden och försöka gynna dem så att de kommer upp, säger Lars Sundberg, naturvärdesspecialist SCA.

”Ett historiskt ansvar”

Enligt Skogsstyrelsen har skogsföretagen börjat fokusera mer på miljöhänsyn på senare tid. Ett av målen handlar just om att förbättra lövskogen. Föreningen Skydda Skogen tycker att det är på tiden att företagen jobbar mer med naturvård eftersom de själva har ett ansvar för att det finns en brist på lövträd idag.

– Vi tycker ju att alla insatser för att förbättra för lövskogen är bra såklart, men att man måste se det i ett större perspektiv, varför det är så illa ställt idag. Det har såklart blivit en bristvara eftersom man systematiskt har försökt få bort lövskogen i Sverige. Man har till exempel använt hormoslyr-besprutning, där man sprutade ut gift för att få bort alla lövträd i skogen. Det höll man på med ända till 70-talet. Så man har ett historiskt ansvar för att det ser ut som det gör idag i skogen, säger Daniel Rutschman, föreningen Skydda Skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.