Bybor bygger lägenheter ideellt

Uppdaterad
Publicerad

Varje vardagskväll samlas ett gäng invånare i Klöverträsk för att bygga om en gammal förskola till lägenheter. Ett arbete som sker helt ideellt.

– På 275 invånare har vi byggt upp tio lägenheter inom loppet av tio år. Alltså en lägenhet per år på ideell väg. Man är ju lite stolt över alla unga som ställer upp här, säger Joel Lundgren som driver ett byggföretag privat.

Varje måndag, tisdag, onsdag, torsdag och lördag samlas en liten grupp människor i Klöverträsk för att bygga om en nedlagd förskola. Under fyra timmar snickras det för fullt. Självklart inklusive fikapaus. Alla som kommer hit gör det frivilligt. Men för att det hela ska fungera hänger ett schema på väggen så att alla får ett pass i veckan.

Första flytten i livet

79-åriga Helga Lindfors är en av dem som ska flytta in till en lägenhet. Men för henne är det inte vilken lägenhet som helst. Det är hennes allra första flytt i livet då hon nu lämnar barndomshemmet. Men glad är hon ändå, då hon kan bo kvar i Klöverträsk.

– Här är toaletterna och duschen. Och så sovrummet. Det känns bra att flytta in där, mycket bra. Det blir roligt, säger Helga Lindfors och visar ritningarna.

5000 gratistimmar

David och Jannice Tiger flyttade till Klöverträsk för 3,5 år sedan. Deras dröm var, och är fortfarande, att köpa ett stort hus. Men då det inte finns något till salu hyr de en lägenhet i väntan på. Även deras lägenhet byggdes ideellt för drygt tio år sedan.

– Vi ville gärna flytta tillbaka till Klöverträsk. David är härifrån. Men det fanns ju inga hus att flytta till när vi ville tillbaka. Så hade inte den här lägenheten funnits hade vi inte kunnat komma tillbaka hit. Det var ju ändå syftet när lägenheterna byggdes att man skulle få in barnfamiljer till byn, så det har vi ju lyckats med, säger Jannice Tiger.

Den ideella insatsen skulle kosta ett byggföretag runt 2 miljoner kronor, enligt Klöverträskbornas uträkningar. Totalt lägger de ned runt 5 000 timmar på att bygga upp de fyra lägenheterna. Lägenheterna förväntas stå klara i mitten på mars.

Hela reportaget sänds ikväll i ”Mitt Sverige” i SVT2 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.