Bygget av Barents Center återupptas?

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda kommun ska nu teckna ett avtal med Avalanche Capital rörande Barents Center där bolaget tidigare överlåtit bygget till ett annat bolag i koncernen. Om det godkänns innebär det att Avalanche tar på sig ansvaret i fall det skulle riktas några anspråk på kommunen. Det här beslutade kommunstyrelsen i Haparanda idag.

Avalanche Capital fick bygget av Barents Center i Haparanda genom en upphandling. I vintras överlät bolaget fastigheterna och hyreskontraktet till ett dotterbolag i samma koncern.

Det ledde till att Haparanda kommun kopplade in jurister eftersom avtalet var skrivet med Avalanche och kommunen oroade sig för att man skulle dra på sig juridiska problem och skadestånd i och med att fastigheterna och hyreskontrakt bytte bolag.

Barentscenter i Haparanda

– Jag känner att vi med det här avtalet kan gå vidare under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner kommunstyrelsens förslag, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara (S)

Hyr skola och arena

I Barents Center ska en multiarena och en gymnasieskola byggas som kommunen sedan hyr för i snitt 22 miljoner kronor per år i 25 år.

När Avalanche med affärsmannen Mikael Fahlander överlät fastigheter och hyreskontrakt till ett dotterbolag i koncernen blev kommunen oroade att ett kommunalt godkännande skulle betyda att de bröt mot lagen om offentlig upphandling och därmed riskera stora skadestånd.

Nu vill man att Avalanche tar på sig eventuellt ansvar om kommunen på något sätt skulle drabbas.

– Det är vår motpart som valt väg, inte vi. Men jag känner mig trygg med det förslag till avtal som våra jurister hjälpt oss att ta fram, säger kommunalrådet Peter Waara (S).

För närvarande står bygget av Barents Center still.

Ny praxis

Centern och Moderaterna i kommunstyrelsen reserverade sig mot förslaget.

Centerns gruppledare i Haparanda, Sven Tornberg, menar att kommunen borde ha stått fast vid det avtal som en gång skrevs med Avalanche Capital om att bygga Barents Center.

– Vi ska inte medverka till att ett företag som har tillräckligt stor börs ska kunna göra så här, menar Sven Tornberg.

Han syftar på Avalanches överlåtelse av Barents Center och hyreskontraktet med kommunen till ett dotterbolag i koncernen.

– Vad är det som säger att den här typen av överlåtelse inte sker en gång till och då har kommunen öppnat för en helt ny praxis, säger Sven Tornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet