Det blir raketer i år också

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga diskussionen om fyrverkerier är i full gång. Men fortfarande är det tillåtet att fira in nyåret med raketer.

– Jag har köpt de här som inte smäller så mycket. Jag vill gärna att det ska se fint ut men för mig är det inte intressant att det smäller, säger Robert Bergstedt som just håller på att innahandla sina nyårsraketer.

Varje nyår skadas omkring 200 personer i Sverige av raketer. Och varje år vaknar diskussionen om förbud till liv. Ifjol gjorde SVT en undersökning som visade att mer än hälften av svenska folket ville föbjuda eller kraftigt inskränka rätten för privatpersoner att skjuta raketer.

– Ja, det är inte helt enkelt.. Jag har själv hundar men de får hålla sig innomhus. Men jag vet inte för oss är det tradition, säger Petra Olofosson från Luleå som just varit och köpt sina raketer.

– Jag har blivit utskälld av folk här idag. Men folk måste visa ömsesidig respekt. vi som är intresserade får respektera de regler som gäller för fyrverkerier och hundägarna får tåla att vi skjuter någon gång per år, säger Tomas Lindqvist som säljer fyrverkerier och själv har ett stort pyrotekniskt intresse.

– Jag ska åka till Kalix och fira och där kommer det att smälla på älven, säger han.

Fakta

De här kommunerna bjuder på fyrverkeri på nyårsafton:

Boden kl 17

Luleå kl 24

Haparanda kl 24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.