Dom i facebookmål: Fel sparka lättklädd rektor på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Domen i tingsrätten i Luleå säger att det var fel av friskolan, Norrlands Entreprenörsgymnasium, att avskeda en rektor efter att han lagt ut lättklädda bilder på sig själv samt var medlem i olika grupper på det sociala nätverket.

Friskolan döms att betala skadestånd till rektorn med 38 080 kronor per månad från 2 november 2009 till och med 26 maj 2011. Friskolan ska också betala allmänt skadestånd på 100 000 kronor.

Sexuell anknytning

Det var efter att det i mitten av juni 2009 publicerats uppgifter om att Anders Karlsson förekom på facebook i sammanhang med sexuell anknytning som friskolan sa upp honom. Tvist uppstod mellan parterna på grund av uppsägningen. Förhandlingar inleddes men utan att någon uppgörelse kom till stånd.

I april 2010 väckte rektorn, som inte är medlem i någon arbetstagarorganisation, talan vid tingsrätten där han yrkade på ekonomiskt och allmänt skadestånd på grund av att uppsägningen inte var sakligt grundad.

Förvånad över domslutet

Från friskolan vill idag ingen kommentera domen men hänvisar till sitt juridiska ombud Lars Bäckström. Bäckström säger till Nordnytt att han är förvånad över domslutet men att han i nuläget inte kan säga om domen kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.