Elavbrott tvingar ministern till Pajala

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen startade ett möte i byn Kitkiöjärvi i norra Pajala med anledning av de återkommande avbrotten i elförsörjningen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) medverkar på mötet och Nordnytt träffade honom på flygplatsen i Luleå när han mellanlandade på sin väg upp till Kitkiöjärvi.

– Jag kommer att informera mig om det allvarliga läget i norra delen av Pajala kommun. Det har varit väldigt mycket strömavbrott och det underlättar inte för människor att bo och verka på landsbygden när det är sådana här problem, säger han.

Strömavbrott i Pajala kommun

Vill visa på allvaret

Det finns abonnenter i byn Kärendöjärvi som haft 87 strömavbrott under 2014. Vissa av  strömavbrotten har varit långa. Nordnytt berättade igår om ett tillfälle i december då strömmen var borta i tio timmar.

– Då har man kanske från Vattenfall inte tagit det här på fullaste allvar när man inte åtgärdat det, säger Sven-Erik Bucht.

Med på mötet i Kitkiöjärvi medverkar även Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution AB, och Sven-Erik Bucht räknar med att påverka i egenskap av minister.

– Jag kommer med min närvaro visa på allvaret i frågan och jag kommer rapportera till ansvarig energiminister om det åtgärdsprogram som jag utgår ifrån att Vattenfall kommer presentera ikväll, säger Sven-Erik Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott i Pajala kommun

Mer i ämnet