Elever skyddas från att skämma ut sig

Uppdaterad
Publicerad

Vissa elever har fått mer lektionstid än andra på det estetiska programmet vid Björknäsgymnasiet i Boden enligt en anmälan till Skolinspektionen.

Enligt en anmälan till Skolinspektionen ska det pågå en snedfördelning av den estetiska utbildningen vid Björknäsgymnasiet i Boden. Duktiga elever ska ha blivit utvalda till att spela vissa musikinstrument i programmets musikal, utan audition eller intresseanmälan.

Sämre chanser att utveckla sig

De elever som inte blivit utvalda ska ha fått betydligt färre undervisningstimmar, samt tvingats titta på när de utvalda eleverna haft sina lektioner med obligatorisk närvaro. Detta har inneburit sämre möjligheter till utveckling. Ansvarig förstelärare och rektor ska ha sagt att bortsorteringen av elever görs för att skydda eleverna från att göra bort sig.

Fått dåligt självförtroende

När elever som inte blivit utvalda har bett om att få spela eller sjunga vid ett offentligt uppträdande ska de ha fått nej från försteläraren med motiveringen att de inte hålller måttet. En elev som tidigare gillat att uppträda har fått dåligt självförtroende och självkänsla av att få höra att hen inte duger.

Biljetter framför elever

Enligt anmälan har programmet satt kommersiella intressen framför eleverna. Att sälja biljetter till musikaler och marknadsföra skolan ska ha gått före elevernas rätt till likvärdig utbildning. Senast den 11 februari ska Björknäsgymnasiet ha svarat Skolinspektionen om kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.