EM-guld i schlagersång

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit ”Eurovision Song Contest” två gånger och jobbat med de flesta av Sveriges artistelit. Vi ska träffa Britta Bergström som pendlar mellan Stockholm och Måttsund utanför Luleå.

Britta Bergström är en av Sveriges mest anlitade kvinnliga körsångare. Hon har körat för bland andra Carola Häggkvist, Robyn och Jennifer Brown. Och medverkat i  Melodifestivalen sedan 1996. Hon är också en av de få som varit med om att vinna den Eurovision Song Contest två gånger. 2012 med Loreen och nu sist med Måns Zelmerlöw:- Att vinna ”Eurovision Song Contest” är ju som att vinna EM-guld, berättar Britta. Det kändes stort att vinna med Loreen och att få vara med och vinna igen det var hur stort som helst.

Såg stjärnans baksida

Hon flyttade från Gävle till Stockholm i början på 1990-talet och började plugga till lärare när hon stötte ihop med en musikproducent som jobbade med de flesta stora artister vid den tiden. Och på den vägen är det.

– Jag gillar att vara körsångerska. Det är klart att det fanns tankar om att vara soloartist tidigare, men när jag började jobba med Jennifer Brown och såg vad hon fick gå igenom... Det där med att alla ska tycka och kritisera... Kanske blev jag lite feg. Jag tycker det känns perfekt att vara med, och allt det härliga det innebär, men slippa stå i fronten, säger Britta.

Stora sammanhang

Nu väntar Tv 4:s ”Så mycket bättre” där hon tillhör husbandet. Igår repeterade hon till exempel med Sven-Bertil Taube – och i dag leker hon med hunden Alfons i Måttsund:

– Jag kan känna igen mitt år, berättar Britta. Först är det nyår på Skansen, sedan ”Melodifestivalen”, sedan ”Sportgalan”, ”Så mycket bättre” och mycket mer. Jag har en lägenhet i Stockholm sedan studietiden så där bor jag när jag jobbar i Stockholm. Det blir mycket pendlande, men jag och Janne (sambon) Skypar och kör Facetime så det funkar.

– Nu har jag skaffat mig ett musikprogram och skaffat studiomikrofon hit till Måttsund så nu går det bättre att jobba hemifrån. Det är bra för jag raggar alltid jobb. Bring it on!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.