Emma gör sin första SM-vecka

Uppdaterad
Publicerad

För Emma Ribom går vägen mot toppen via stenhård träning på skidgymnasiet i Gällivare. Nu ska 18-åringen göra sin första SM-vecka bland seniorerna och samtidigt kvala in till junior-VM.

Christer Majbäck och Niklas Jonsson är två som har suttit vid skolbänkarna i Välkommaskolans källarplan och fortsatt ut i en framgångsrik skidkarriär. På senare år har åkare som Charlotte Kalla och Marcus Hellner gått här och fått skjuts på sina karriärer på skidgymnasiet i Gällivare/Malmberget.

De siktade högt redan då – precis som Emma Ribom från Kalix.

Vinterstudion

Kyla och sjukdom

– Mitt stora mål i framtiden är att representera Sverige i stora mästerskap och vara med och fightas om medaljerna, säger hon.

I år är junior-VM i Rumänien i slutet av februari den stora tävlingen, men uttagningarna går via SM i Piteå nästa vecka.

– SM blir absolut viktiga tävlingar och jag hoppas att jag kan åka snabbt där trots att jag har haft en hel del sjukdomsstrul.

Sjukdomarna har varit ett problem i uppladdningen. Kylan är ett annat.

När temperaturen har gått under 30 grader minus har gymmet fått ersätta skidspåren. Men Emma Ribom gillar att jobba hårt även där.

– Jag älskar att träna, det är bland det bästa jag vet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet